...s láskou ke sportu...


Nabídka diagnostiky hráčům stolního tenisu (nejen ze Dřínova)

29.10.2017 22:40

Vážení pingpongisté,

obracím se na Vás s nabídkou diagnostického vyšetření. Jako stolní tenisté jste sportem více či méně jednostranně zatěžováni, čímž htrpí hlavně pohybový aparát Vašeho těla.  . Dávám dohromady podklady pro mou bakalářskou práci a v rámci tohoto bych potřebovala několik hráčů stolního tenisu ke spolupráci při diagnostickém vyšetření, kteří by byli ochotni dodržovat stanovený jednoduchý krátkodobý cvičební program dle výsledků diagnostiky.

 

 

Jednalo by se o diagnostiku pohybového aparátu, respektive o zkoumání důsledků jednostranného zatížení při sportu – stolním tenisu, tudíž testování svalových dysbalancí; ochablostí či zkrácení svalů, držení těla, skoliózy (vychýlení páteře do strany) apod. s následným návrhem na vhodné kompenzační cvičení. Hráči by poté cvičili stanovené cviky v určeném rozsahu a frekvencí  a po nějaké době by se zúčastnili opětovného přezkoumání, jaký vliv cvičení mělo a zda bylo dosaženo požadovaného efektu. Výhodou je, že  stanovené cvičení by mohlo probíhat celkově (nebo alespoň z části) i pod mou kontrolou v rámci (příp. před nebo po) tréninku st. t.  (nebo v jiný čas v herně po domluvě).

U testování zatím nevím, zda by se mohlo uskutečnit též v herně (pravděpodobně ano) nebo by bylo třeba účasti ve specializované laboratoři v Praze (o tom ještě budu hovořit s vedoucím mé práce), každopádně vše bych zařídila k maximální spokojenosti všech  J.

 

 

Pro Vás či Vaše děti by to byl přínos , dozvíte se, jak na tom hráči jsou (jste) s pohybovým aparátem /a možná nejen s ním/ a co s tím je možno dělat teď i do budoucna, odhalit příčiny možných chronických bolestí, regulovat vady v držení těla apod. Testování bude nenáročné, bezbolestné (převážně pozorováním, pohmatem, měřením /krejčovským metrem, olovnicí J /, formou jednoduchých cviků (předklony, úklony...) a zkouškou rozsahu kloubní pohyblivosti, součástí je i anamnéza - zodpovězení několika základních otázek, převážně co se sportování a životního stylu týká, prodělaných úrazů apod.), celkem by jedno testování včetně vyhodnocení a sestavení plánu časově vyšlo na max. 1 hodinu. Kromě pomoci s anamnézou u dětí  /rozhovor nebo dotazník /není třeba účasti rodičů.

 

 

Veškeré naměřené výsledky budou zavedeny do speciálního počítačového programu, který přehledně a jasně ukáže, jak na tom kdo je (norma, menší výchylky oproti normě, kritické výchylky). Výsledky „před a po“ budou zobrazovány v programu Computer Kinesiology, který můžete prozkoumat zde: https://computerkinesiology.cz/o-metode . 

 

 

Toto vše jsou předběžné informace, prozatím sháním skupinku 3-12 lidí (pro bak. práci), ovšem otestovat mohu poté libovolné množství osob. Věkově toto není omezeno, jedinou podmínkou je to, že hráč musí být aktivním stolním tenistou s pravidelným tréninkem alespoň 2-3x v týdnu (včetně utkání ), případně pasívním vysloužilým stolním tenistou, který má ale za sebou něco víc odtrénováno J, a jedinými dvěma požadavky je poctivá spolupráce – dodržování zadaného cvičení (kompenzačního – děti základní cviky jistě znají z tréninků, tedy něco na tento způsob – lehký strečink, posilování vlastním tělem apod.)  po určitou dobu (nedovedu přesně odhadnout konkrétní požadavky vedoucího, co vím, tak je to ideálně 2-4 měsíce, to bude jisté až po konečné dohodě)   a účast na testování (cca 2-3x).  Vše je samozřejmě zdarma, průběh výzkumu a výsledky hráčů, zařazených do bak. p., budou anonymizovány. 

 

 

Pokud uvažujete, že byste měli zájem (nebo měli zájem o testování Vašich sportujících dětí), prosím, napište mi co nejdříve na tento e-mail, abych vše mohla postupně začít řešit se svým vedoucím. A až věc bude aktuální (cca začátkem příštího roku) , ozvu se vám s dalšími informacemi.  Přijímám též zvídavé dotazy ohledně čehokoli.

 

 

Děkuji za Váš čas a v případě Vašeho nezájmu se omlouvám za spam.

 

Pěkný den, Lucka Poláková 

—————

Zpět